L’exposició que acull la Sala 4 i al Jardí del Palau Robert fins al 18 de juny és una proposta de la Fundació del Bàsquet Català comissariada per Lluís Puyalto Cebolla. La componen una sèrie de panells explicatius acompanyats de samarretes emmarcades, abundants plafons amb informació gràfica i fotografies de totes les edats del bàsquet català, elements i materials històrics, així com un audiovisual commemoratiu.
Es tracta d’un recorregut pels cent anys de la Federació, des del seu naixement, assentament i consolidació, passant pel parèntesi bèl·lic de la guerra civil i la dura represa de la postguerra, i fins l’enlairament definitiu i la seva sòlida actualitat.
Cada etapa de la seva història centenària és explicada i completada amb informació dels principals fets viscuts, les presidències de la Federació, les competicions aixoplugades, les seus, el nombre de llicències, els clubs i els personatges més rellevants –jugadors i jugadores, àrbitres, entrenadors—al llarg dels anys. La mostra s’estructura en capítols.
Dividida en 10 períodes, les 530 fotografies i els diferents textos i recursos gràfics de la mostra donen a conèixer una desena de fets rellevants d'aquests períodes a través dels seus protagonistes, dels clubs, de les instal·lacions o d'esdeveniments històrics. A més a més, l'exposició compta amb un codi QR on trobar més informació en tres idiomes, poder aprofundir encara més sobre aquests fets i períodes.
Tot plegat és una invitació a conèixer aquests 100 anys d’història, gràcies a una gran selecció d'imatges i material gràfic procedent del fons de la Fundació del Bàsquet Català i de múltiples donacions privades, així com de diferents arxius.
L’exposició és itinerant, i ja s’ha pogut veure a Vic i a Girona. Després de la seva estada a Barcelona, la mostra s'exposarà a Lleida (setembre), Manresa (octubre) i Tarragona (novembre-desembre).
Com sempre al Palau Robert, l’accés a l’exposició és lliure i gratuït.