El 2010, el festival de jazz va ser el primer gran festival del país que va apostar amb contundència per una artista de la qual se’n començava a parlar molt: Andrea Motis. La cantant, trompetista i saxofonista de Sant Andreu va iniciar amb nosaltres el 2010 una carrera meteòrica: va actuar al Palau com a membre de la Sant Andreu Jazz Band (SAJB) en un concert –Swing, Swing, Swing!– que reunia tres big bands barcelonines: l’esmentada SAJB, La Locomotora Negra i la Barcelona Jazz Orquestra.
A més a més, Motis també va ser present en els concerts dominicals familiars que vam fer al Gran Hotel Havana amb la Sant Andreu Jazz Band i, finalment, al costat del seu mentor Joan Chamorro, va protagonitzar un concert al mateix hotel al capdavant del quartet que colideraven.
Tot estava, doncs, preparat per un 2011 que va suposar el debut de Motis ja en un gran recinte, el Teatre Coliseum, al capdavant del quintet que coliderava amb Joan Chamorro. Abans, a l’estiu, el Festival Castell de Peralada va acollir un espectacle ideat pel festival de jazz de Barcelona en el qual Motis va ser l’única artista catalana convidada pel llegendari productor al costat d’artistes com Antonio Carmona, Alfredo Rodríguez i Esperanza Spalding.
Des d’aleshores, la presència d’Andrea Motis ha estat constant al festival, fins a arribar al 2019, que marca la desena participació consecutiva de Motis a la nostra programació. Després dels retrats d’artista dedicats als pianistes Marco Mezquida (2017) i Ignasi Terraza (2018), Motis és aquest any l’artista escollida pel festival.
Cinc concerts configuren la seva proposta, tres d’elles estrenes absolutes i una estrena a Barcelona:
1. Guitar Storm, el 19 d’octubre al Teatre-Auditori Sant Cugat, inaugura el festival amb una proposta amb la qual Motis vol reivindicar la figura de tres grans guitarristes contemporanis: l’argentí establert a Xile Federico Dannemann, l’italià resident a Nova York Pasquale Grasso i el català Josep Traver.
2. Andrea Motis Monvínic Experience, el 22 d´octubre a Monvínic, portarà Motis al temple de l’enologia de Barcelona amb un programa (a duo amb el guitarrista Josep Traver) inspirat pels sommeliers del local del carrer de la Diputació.
3. The Art of the Quintet, el 6 de novembre a la sala BARTS, és una altra estrena ideada per Motis per aquest Retrat d’Artista. Al capdavant del seu quintet, en aquest concert només se sentirà música original de tots els seus membres (el pianista Ignasi Terraza, el contrabaixista i saxofonista Joan Chamorro, el guitarrista Josep Traver i el bateria Esteve Pi), inèdita i composta especialment per aquesta nit.
4. Martín Leiton Big Band, el 13 de novembre a Luz de Gas, és la proposta amb la qual el festival vol reconèixer la feina de Motis dins de la inquieta escena barcelonina. Dirigida pel contrabaixista canari Martín Leiton, aquesta espectacular big band reuneix sensibilitats ben diferents del jazz fet a Barcelona, amb Motis com a membre titular de la secció de trompetes.
5. Do outro lado do azul, el 20 de novembre al Palau de la Música Catalana, serà l’últim concert del Retrat d’Artista. Aquest projecte, nascut al festival fa dos anys sota el títol Brasil, ha suposat el debut de Motis amb la mítica discogràfica Verve, la casa de, entre molts d’altres, Billie Holiday i Charlie Parker.